Tarihçe

Marmara Üniversitesi’nin tarihsel geçmişi 1883 yılına dayanmaktadır. Yüksekokul olarak, 16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi adı altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı kurulur. 1887 yılında 13 kişi yüksekokulun ilk mezunları olurlar. 21 Eylül 1889’da Maârif Nezâreti’ne bağlanan okul, 1893 yılında ileride ıslahı ve tekrar açılması düşünülmek üzere kapatılır. 15 Ekim 1897 tarihinde yeniden Maârif Nezâreti’ne bağlı olarak açılır. 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşür.
M.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu’nun kuruluş tarihi ise 1976 yılına dayanmaktadır. Üniversitede okumak isteyen öğrencilerin sayısı artınca Millî Eğitim Bakanlığı ara çözüm olarak 2 yıllık ön lisans diploması veren Yabacı Dil Yüksekokulu açmaya karar verir. Ülke çapında beş adet açılan okullardan biri de Kadıköy Yabancı Dil Yüksekokulu’dur. Günümüzde Kadıköy Anadolu Lisesi’nin bulunduğu binada gündüz Marif Koleji eğitim vermektedir. Akşam saatlerinde ise Almanca, Fransızca ve İngilizce öğretimi yapılır. 06 Aralık 1976 tarihinde eğitime başlayan okuldan mezun olanlardan bir kısmı yabancı dil öğretmeni olarak görev alır. Bunun yanısıra çok sayıda mezun da ticari hayata atılır.

20 Temmuz 1982 tarihinde Marmara Üniversitesi adını alan kuruma; 28 Mart 1983 tarihinde çıkarılan 2809 sayılı yasa ile İstanbul’da bulunan eğitim kurumlarından bazıları katılır. Bu eğitim kurumlarından biri de Kadıköy Yabancı Dil Yüksekokulu’dur. Önceleri Rektörlük bünyesinde Yabancı Diller Bölümü olarak faaliyetini sürdüren okulumuz, 3.2.2006 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı (Karar Sayısı:2006/10044) ile Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu (MÜ-YADYO) adını alır.

Bu sayfa Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından en son 17.04.2019 10:14:18 tarihinde güncellenmiştir.